diumenge, 19 de desembre del 2010

Última activitat

Arribem al final del curs de la Fundació Bromera. Aquestes últimes sessions les hem dedicat a les noves tecnologies, més concretament a l'e-book. He llegit l'article de J. Alonso i J. A. Cordón "El libro electrónico ha llegado a las bibliotecas... y viene para quedarse", a la revista de Mi Biblioteca nº 23 (tardor, 2010) per a intentar comprendre i familiaritzar-me amb aquest nou dispositiu de lectura i de moment no m'acaba de convéncer el seu ús a les biblioteques...
M'encanten les noves tecnologies, sóc fan del programari lliure i disfrute quan el meu germà em deixa el seu ipad, però no crec que la biblioteca estiga preparada per a l'arribada dels e-books. Els inconvenients que li veig són:
  • la despesa del dispositiu,
  • la reticència dels usuaris a canviar els seus hàbits lectors,
  • la dificultat d'aprenentatge del funcionament de l'aparell per part de determinats lectors,
  • la fragilitat de l'e-book.
Tot i això, he intentat pensar en els aspectes positius d'aquest invent com l'estalvi de lloc a les prestatgeries, i he investigat la pàgina web d'una empresa que proveeix de llibres a les biblioteques dels EUA, OverDrive, a la pàgina web et pots connectar amb el número d'usuari i contrasenya que et dóna la biblioteca i et pots descarregar un llibre electrònic, ara bé, és sols un llibre per usuari cada vegada. Amb aquesta empresa no fa falta acodir a la biblioteca, ho pots fer tot per internet. Ho reconec, açò no m'ha agradat, si tot ho pots fer per internet, quin paper fa la biblioteca? Donar-te un número d'usuari i una clau? Per a açò no fa falta una biblioteca ni un bibliotecari/a que t'atenga, desapareix el tracte personal.
Supose que si les biblioteques municipals es decidiren a introduir l'e-book primer començarien per adquirir alguns aparells i deixar-los en préstec, amb alguna classe de garantia, de la mateixa manera que les Biblioteques Universitàries actualment estan prestant ordinadors portàtils, el que passa és que les Universitats sols deixen els portàtils per a utilitzar-los dins la biblioteca universitària. Però encara que es prestara amb garanties, hi ha moltes probabilitats que no tornaren el dispositiu.
Si la biblioteca decidira passar directament a prestar els llibres en format electrònic (sense comprar dispositius) hauria de decidir com realitzar la compra. Es poden fer consorcis de biblioteques per a abaratir les despeces de l'adquisició, però així i tot sorgeixen molts dubtes, per exemple si compràrem lots o paquets de llibres electrònics segur que tindríem llibres que no interessen ningú, si elegim l'opció d'adquisició a perpetuïtat d'un llibre ens va a eixir prou car, ara bé, sempre el tindrem, i l'útima opció és pagar una quota anual per disposar de tots els llibres electrònic que volgam, però econòmicament ho veig inviable per a una biblioteca pública.
Per totes aquestes raons no crec que el llibre electrònic s'introdueixa ràpidament a les biblioteques públiques.

2 comentaris:

  1. Gràcies pel teu comentari. Mòdul superat.

    ResponElimina
  2. hola desam! Tu hermano tiene la culpa de que te escriba este comentario y perdona que lo haga en castellano, soy de cádiz y aún ando aprendiéndolo, así que a pesar de que él me dijo que utilizara un traductor he hecho el esfuerzo de leerte en valenciano y así voy aprendiendo. Todo empezó con una charla entre tu hermano y yo al respecto de este tema, pero como es un tema muy largo como para expresarlo en un comentario la próxima semana aprovecharé para compartir mi opinión en una columna semanal que publico en www.noticiasdelbuho.com

    Tengo puntos en común contigo, pero también contrarios, así que nos compensará debatirlo. Guardo tu blog en los favoritos del mío, besos!

    ResponElimina